16 травня 1954 року почалося повстання політв’язнів у совєтському концтаборі Кенгір, яке придушили танками

Почалося повстання в’язнів 3-го концентраційного Степового табору в селищі Кенгір у Казахстані 16 травня 1954 року. Більшість повсталих – засуджені за політичними статтями українці, росіяни, балтійці, євреї та інші. Повстання придушили за допомогою армії і танків через 40 днів.

Після смерті Сталіна багатьох в’язнів ГУЛАГу влада амністувала, але це не стосувалося українських націоналістів. Їхнє утримання в таборах стало ще жорстокішим. Перші прояви опору в Кенгірі почалися в кінці 1953-го. Велике повстання розпочалося через рік 16 травня. Вартовий застрелив 13 людей і поранив 33. Тоді політичні в’язні на чолі з волинським оунівцем Віталієм Скіруком та інші українці подолали табірну загорожу і розгромили штрафний і слідчий ізолятори.

Повстанці виготовили повітряну кулю для підняття плаката з текстом: “Ганьба берієвському свавіллю!”. Виготовили 25 листівок російською й казахською мовами накладом понад 700 примірників.Тоді ж 19 тис. в’язнів на знак протесту відмовилися виходити на роботу. Керівником обрали Михайла Сороку. Він же склав “Гімн Кенгірського повстання”. Повстанці готували зброю – саморобні ножі, списи, гранати з пляшок, шили форму. Повстанці вимагали припинити свавілля адміністрації та видати винних у масових розправах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зв’язаних дротом українських в’язнів течія річки занесла в Молдову

26 червня вранці комісія МВС по радіо зверталася до повсталих з вимогою здатися, повідомивши про введення військ. Після цього в зону рушили 1600 солдатів, із сотнею вишколених собак, три пожежні машини, п’ять танків.Більше в радянській історії придушень табірних повстань із танками не було.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Повстання було жорстоко придушене 26 червня за допомогою армії із застосуванням танків. Проти них зброя, яку підготували повсталі, виявилася безсилою. Приблизно 700 трупів, серед яких були й дівочі, стали розплатою за 40 днів волі. Пізніше всіх учасників Кенгірського повстання примусили дати розписку про нерозголошення інформації щодо тих подій.

Заліщицька трагедія забрала життя від 700 до 1 тис. осіб. 4 липня 1941 року в Заліщиках на Тернопільщині облили пальним, підпалили й скинули зі зруйнованого моста 14 вагонів із в’язнями Чортківської і Коломийської тюрем.

gazeta.ua