У Росії тестували «суверенний інтернет»

У понеділок, 23 грудня, Росія провела ряд тестів, щоб перевірити, чи працюватиме інтернет, якщо країну відключити від світової мережі.

Як передає censor.net.ua, про це повідомляє Reuters на основі російської офіційної інформації.

Тестування повинне було проводитися на базі урядових установ Росії, включно з низкою міністерств, ФСБ, Ростелекому та інших. Приватні телекомунікаційні компанії, такі як Вимпелком, МТС і Мегафон і компанія з кібербезпеки Лабораторія Касперського, також повинні були брати участь.

Тестування проводилося для реалізації закону про так званий”суверенний Інтернет” в Росії.

Закон про “суверенний Інтернет” вступив в силу в Росії в кінці жовтня. Згідно з ним, інтернет-провайдери повинні встановити обладнання, яке дозволить владі виявити джерело трафіку і заблокувати його. Провайдери також будуть пропускати інтернет-трафік через пункти, контрольовані державою, зменшивши залежність від серверів, розташованих на Заході.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Декларована мета цього російського закону – захистити інтернет від кібератак. Спікери держави заявляють, що зміни не позначаться на користувачах.

Критики відзначають, що Кремль може використовувати новий закон для того щоб, за прикладом Китаю, ввести цензуру і закрити Інтернет від світу.

Після введення закону “російський уряд отримає ще більший контроль над свободою слова та інформації в інтернеті”, йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) про новий російський закон.

Закон про “суверенний Інтернет” має на меті створити законодавчу основу для масового спостереження і дозволяє уряду забезпечити дотримання інтернет-користувачами законів, які шкодять свободі висловлювання поглядів та правилам приватності “, – зазначає організація.

“Цей закон дозволяє в значних масштабах і без рішення суду блокувати свободу слова та інформації без дотримання прозорості, відповідного судового нагляду, або контролю по суті, – каже Рейчел Денбер, заступник директора HRW з питань Європи та Центральної Азії. – це погана новина для Росії , що створює небезпечний прецедент для інших країн. Росія повинна припинити втілювати цю систему на тлі підтримки вільного і відкритого інтернету.