Голова Спілки письменників звернувся з відкритим листом до міністра культури, молоді і спорту з приводу фільму «Чорний ворон»

З відкритим листом до Міністру культури, молоді і спорту України  Володимира Бородянського звернувся голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. У листі, вміщеному на сторінці www.facebook.com/oksent письменницького очільника, йдеться про необхідність популяризації фільму “Чорний ворон” за мотивами однойменного роману Василя Шкляра.

Наводимо текст листа повністю. 

 

Міністру культури, молоді і спорту України Бородянському В.В.

Шановний Володимире Володимировичу!

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Заслужену популярність та визнання серед кіноглядачів отримав повнометражний художній фільм “Чорний ворон” студії “1+1 production” за романом однойменного бестселера відомого українського письменника Василя Шкляра (режисер Тарас Ткаченко, композитор Мілош Єлич).

Ми неодноразово були свідками того, як глядачі стоячи аплодували цьому фільму після його закінчення. З’явилося також багато позитивних відгуків про цей чудовий фільм. Як свідчить інтернет, фільм сподобався 91% кіноглядачів.

Цей фільм про те, як на Черкащині, в Холодному Яру, включно до 1925 року українські повстанці воювали та вмирали за українську державу в кривавих боях з більшовиками. Це наша гірка, але героїчна історія, яку мусимо знати, щоб перемогти в сьогоднішній війні.

Отже, є високопатріотичний, дуже потрібний фільм… Але! Як завжди є одне “але”. Подивитися його в кінотеатрах Києва дуже важко, а то й неможливо. Ми могли б Вам навести багато прикладів, коли цей фільм демонструється лише один раз  в день, причому сеанси починаються… після 22 години (кінотеатр “Баттерфляй кантрі” та ін.). І вже незабаром фільм знімається з екрану (мовляв, мало глядачів) і замість нього демонструються чергові зоряні війни та інша як правило низькопробна завезена кіномакулатура.

Шановний Володимире Володимировичу! Ми прекрасно розуміємо, що власники кінотеатрів самі формують свої кінопрограми і не підлягають ніяким міністерствам і взагалі нікому. І все-таки, авторитетне Міністерство культури, молоді та спорту, на нашу думку, може і повинно посприяти тому, щоб такі фільми як “Чорний ворон” отримали своє заслужене місце на кіноекранах та були побачені кіноглядачами. Дуже просили б Вас посприяти у цій надзвичайно потрібній державній справі.

З повагою голова Національної Спілки письменників України                               Михайло Сидоржевський.