Як пережити психологічну травму?

2023-08-16-17-46

Психологічна травма — те, від чого не застрахований ніхто, а в нинішніх умовах війни й поготів. Щоб отримати психотравму, не обов’язково бути свідком чиєїсь смерті, серйозної аварії, насильства, природної чи техногенної катастрофи. Стан може виникати на тлі невиліковного захворювання чи складних пологів, після неочікуваної події чи інформації, яка викликала сильні негативні емоції. При цьому психотравма може виникати незалежно від віку, статі чи типу характеру, і кожен дає собі раду по-своєму.

Психотравма чи ні: які симптоми вказують на розлад?

Часто людина, яка пережила психотравму, продовжує вести звичне життя, й оточуючі навіть не здогадуються, що відбувається в неї всередині. Однак якщо придивитися до такої особи, можна зауважити деякі специфічні прояви:

  • «порожній» задумливий погляд;
  • емоційне заціпеніння;
  • неконтрольовані напади сміху чи плачу;
  • часткова втрата пам’яті;
  • негативне ставлення до світу та оточуючих;
  • неадекватні реакції в деяких ситуаціях;
  • безсоння.

За схожими симптомами припускають психологічну травму і в неповнолітніх. Крім того, такі діти можуть страждати на нічні жахи, бути неуважними, раптово почати погано вчитися, припинити спілкуватися з друзями, постійно перебувати в напруженому стані.

Як самостійно оговтатися після психотравми?

Якщо психотравму ніяк не лікувати, то зрештою це може призвести до нервового зриву з усіма наслідками. В деяких людей на тлі негативних емоцій можуть виникати суїцидальні думки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Щоб уникнути важких наслідків, людям із психологічною травмою радять не тримати емоції в собі, а давати їм вихід: поплакати, покричати, розповісти про свій гнів. Буде легше оговтатися, якщо вести активне життя: з головою поринути в роботу, зайнятися волонтерською діяльністю, почати ходити в спортзал. Не варто відмовлятися від допомоги близьких. Навіть коли здається, що довкола все тільки погано, є сенс влаштовувати собі маленькі радощі: сходити в кінотеатр чи салон краси, в ресторан чи на пікнік, зайнятися улюбленим хобі.

Якщо впоратися самотужки не вдається (а це, на жаль, трапляється в більшості випадків), на платформі pleso можна знайти хорошого психотерапевта, який допоможе вибратися із замкнутого кола психотравми. Сайт pleso.me — це онлайн-ресурс із надання психологічної допомоги всім, хто її потребує. Інструкція щодо того, як людям із психотравмою та іншими психологічними проблемами отримати консультацію, є на платформі. Також тут є інформація про всіх акредитованих психотерапевтів та чимало цікавих статей на психологічну тематику.

Лікування психотравми — справа делікатна, яку краще довірити спеціалісту. І що швидше розпочати терапію, то більше шансів повністю оговтатися й повернутися до звичного життя.