Заява Секретаріату Національної спілки письменників України

 
Режим Лукашенка арештував Уладзіміра Някляєва. Знаний білоруський письменник ув’язнений одразу після приїзду з Києва, де 31 жовтня він брав участь у засіданні робочої групи по Білорусі на сесії Парламентської асамблеї «Східного партнерства».
Це вже не перший арешт білоруського майстра слова від 2010 року, коли Уладзімір Някляєв взяв участь у президентських виборах у Білорусі.
Українські письменники висловлюють рішучий протест з приводу переслідувань відомого далеко за межами Білорусі письменника, єдиною зброєю якого є чесне і талановите слово правди.
Розправа за політичні погляди – прерогатива авторитарних режимів, які бояться власного народу.
Утиски демократичних свобод, характерні для авторитарних країн, а також слухняна орієнтація на Кремль, призвели до того, що Білорусь опинилась на цивілізаційному роздоріжжі, небезпечно і приречено балансуючи між одіозним путінським режимом і демократичною Європою.
Українські письменники засуджують репресивні дії білоруського режиму, спрямовані на придушення свобод і прав людини.
Ми звертаємося до наших колег – письменників інших демократичних країн, насамперед сусідніх, з закликом підтримати Уладзіміра Някляєва і вимагати від білоруської влади покласти край переслідуванням за політичні переконання.
Ми закликаємо білоруську владу припинити політичні репресії, звільнити з ув’язнення Улідзіміра Някляєва, співголову ради Білоруського національного конгресу Міколу Статкевіча а також інших діячів білоруської демократичної опозиції, кращих представників мислячої білоруської інтелігенції.
Білорусь – не задвірок Європи, в який його намагається перетворити упродовж десятиліть нинішній владний режим, а країна з європейським демократичним майбутнім!
«Живе Беларусь!».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал