Які книжкові фестивалі відбудуться в Україні у найближчі місяці (дати, програми)

В Україні щороку проходить безліч книжкових фестивалів. Найвідомішими серед них є Книжковий Арсенал, який традиційно проводиться у Києві, та Book Forum – у Львові. Але й інші міста не залишаються осторонь цих подій.
Сьомий Мистецький фестиваль «ї»
3-5 травня цього року у Тернополі відбудеться Сьомий Мистецький фестиваль «ї». Впродовж трьох днів діятиме книжковий ярмарок, презентація нових книжок, різноманітні мистецькі дискусії, будуть презентовані новинки фото- та кіномистецтва, музичні новини та новинки живопису. На фестивалі очікують Олександра Ірванця, Юрка Позаяка та інших відомих літераторів, пише Лібрук.

Популярний Книжковий Арсенал у Києві цього року відбудеться 22-26 травня. Головний фокус цього року має назву «Сусідство». Сучасні події в Україні й світі не могли не вплинути на тематику майбутнього фестивалю. Тема співіснування, спільного буття на основі цінностей і домовленостей. Далекі й близькі сусіди, партнерство й співробітництво в міжнародному вимірі. Тобто про те, що хвилює кожного українця саме сьогодні: конфлікти та взаємопідтримка, протистояння та байдужість, співіснування людей різних поглядів у межах однієї території.
Kharkiv BookFest
З 30 травня по 2 червня у Харкові відбудеться Kharkiv BookFest, де крім книжкового ярмарку проводяться літературні читання й слеми. Судячи з досвіду минулого року, коли були застосовані нові форми заходів (а саме: гра-бібліокешинг та пізнавальна пішохідна екскурсія), чогось нового й цікавого слід очікувати й цьогоріч.
ShevaFest
ShevaFest відбудеться 7-8 червня у Каніві на Черкащині. Минулого року цей фестиваль зібрав таких відомих митців, як Лесь Подерв’янський, Володимир Цибулько, Іван Малкович, Софія Андрухович, Ганна Улюра, Ірина Славінська та інші. Читання відбувалося протягом 24 годин поспіль.
Острів Європа
Міжнародний фестиваль «Острів Європа» відбудеться у Вінниці 14-16 червня, як і минулого року будуть задіяні різні відкриті локації міста. Особливість цього фестивалю полягає у тому, що тут велика увага приділяється «малим» мовам, та письменникам, твори яких ще не видавалися окремо. Серед учасників фестивалю – лауреати престижних премій Європи та світу. Окрему увагу буде зосереджено на дві ювілейні дати: 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 30-річчя падіння Берлінської стіни. Лейтмотивом фестивалю стане об’єднання народів, долання кордонів та міжнародне порозуміння.
Book Spase
21-23 червня у Дніпрі відбудеться другий Міжнародний книжковий фестиваль Book Spase. Плануються окремі майданчики для дорослих і дітей. Минулого року на книжковому ярмарку було представлено 50 видавництв за участю відомих українських та закордонних письменників.
Фестиваль «Зелена хвиля»
Фестиваль «Зелена хвиля» відбудеться в Одесі у липні. 20 років він діяв як книжковий ярмарок, але з 2017 року розширив свій формат, перетворившись у цікавий фестиваль з різноманітною тематикою.
Meridian Czernowitz
5-8 вересня у Чернівцях планується проведення Meridian Czernowitz. Тут жили і творили Ольга Кобилянська, Юрій Федькович, Йозеф Бург. Фестиваль займається видавництвом і популярізацією книжок українських письменників.
Літературний Кураж Базар
Майже в цей же час – 7-8 вересня у Києві відбудеться «Літературний Кураж Базар», де будуть представлені найбільші видавництва та відомі письменники. Відвідувачам минулого року він запам’ятався цікавим літературним лекторієм.
Book Forum
18-22 вересня традиційно у Львівському Палаці Мистецтв та понад 50 локаціях міста відбудеться Book Forum.
книжковий фестиваль «Маестро»
Черкаський книжковий фестиваль «Маестро» в обласній філармонії відбудеться у жовтні. Щороку його відвідують понад 7 тисяч гостей. Окрім ярмарку, у межах фестивалю проводяться виставки, лекції та презентації.
Літературно-перекладацький фестиваль «TRANSLATORIUM»
4-6 жовтня у Хмельницькому відбудеться Другий Літературно-перекладацький фестиваль «TRANSLATORIUM». Планується зробити його щорічним і традиційним для міста. У його рамках відбуваються зустрічі з митцями, поетичні читання, презентації перекладацьких проектів.
Запорізька книжкова толока
Щорічний фестиваль «Запорізька книжкова толока» традиційно проходить у жовтні. Цього року його заплановано на 25-27 число. Впродовж заходу презентується фестиваль дитячої літератури «Книголісся», який зацікавить не лише дітей, але і всю родину. Головна тема цьогорічного фестивалю – екопроблеми.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал