Вано Крюгер у Житомирі читав вірші

Спок, Ленін, Фелікс Дзержинський, самурай, Джекі Чан і навіть кіт, який об’ївся сметани – кого тільки не нагадував присутнім на березневому засіданні обласної літературно-мистецької студії імені Михайла Клименка київський поет Вано Крюґер. Він навіть провів конкурс на найоригінальнішу версію, а переможницям – їх було двоє: поетеси Оксана Гаджій та Марія Рудак, подарував свою нову збірку “Зіґґі Фрейд & КТУЛХУ”.
Розпочалося засідання з музики – перед присутніми з піснями виступили учениці музичної школи №2 імені С.Ріхтера Олена Царук і Вероніка Логінова (викладач – Тетяна Мельник) під акомпанемент концертмейстера Катерини Хом’як.
Було репрезентовано новий складень проекту “Листи на фронт” під назвою “Мені написав друг…” До складню ввійшла лише жіноча поезія, лірична, патріотична, й, безумовно, ніжна. Примірники складню вже передано на передову волонтером Юлією Толмачовою.
Емоційним був виступ демобілізованого солдата, журналіста і поета Олександра Крижанівського. Він розповів про свою службу, що його найбільше вразило на війні й зачитав вірші. Лірика, соціальна поезія й “записки” з фронту – мабуть, саме останні й найбільше зачіпали: “Додому вже не їдуть принци, Додому в цинках тихо йдуть”.
Між Олександром Крижанівським і Вано Крюґером зав’язалася дискусія: “Навіщо писати літературні тексти, як що їх мало хто читає, а ще менше – розуміє?”. Зійшлися на думці, що поет мусить писати, якщо не може без цього жити. Це як у Соборі Паризької Богоматері, яка на своїй будівлі має скульптури, які видно лише з висоти пташиного польоту: можливо, про доробок поета усім і не відомо, але перед небесами за нього точно не соромно. Мабуть, остаточної крапки в цій дискусії ще не поставлено.
Київський гість розповів про свою родину: східні й західноукраїнські корені, та чому в своїй поезії звертається до знакових діячів Радянського Союзу і соцарту, й зачитав вірші з нової збірки. Прикметно, що в Вано Крюґера є вірш і про Житомир. Експериментальна, виклична, і разом із тим вишукана, естетична з відчутним ліризмом поезія Вано відразу “ловить” читача і не залишає його байдужим, які б емоції він при цьому не відчував.
Також свої вірші зачитали Леся Пахолюк, Марічка Розбіцька, Лілія Бех, Наталя Гуральчук, Олег Климчук, Оксана Гаджій. Вано Крюґер схвально оцінив вірші житомирських поетів і порадив, як потрібно вдосконалюватися: бути самокритичним, не боятися переписувати свої вірші, а також їх… безжалісно нищити.
На завершення головним героям дійства було вручено грамоти, бажаючі придбали збірку Вано Крюґера “Зіґґі Фрейд & КТУЛХУ”,  й фотокор Сергій Липко зробив колективний знімок.
Нагадуємо, що обласна літературно-мистецька студія імені Михайла Клименка збирається у читальному залі обласної бібліотеки для дітей кожного першого четверга щомісяця о 16.00. Наступне засідання – 2 квітня.
Марія ХІМИЧ.
Фото Сергія ЛИПКА.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал