Вандали спиляли бронзу з пам’ятника Лесі Українки на Байковому цвинтарі

 
Акт вандалізму стався напередодні дня народження поетеси.
Невідомі осквернили пам’ятник Лесі Українки на Байковому цвинтарі, вкравши бронзові гірлянди, які прикрашали пам’ятник.
Про це на своїй сторінці Facebook голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, зазначивши, що від гірлянд залишилися лише «штирі».
«25 лютого – день народження Лесі Українки. Напередодні, як і в попередні роки, до її могили на Байковому цвинтарі прийшли письменники, працівники Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, шанувальники Лесиного таланту. І буквально остовпіли, побачивши сплюндрований пам’ятник великій поетесі – від величних бронзових гірлянд, які зусібіч прикрашали пам’ятник, зосталися лиш металеві штирі», написав голова НСПУ.
За його словами, керівництво Національної спілки письменників України готує звернення до правоохоронних органів з вимогою провести розслідування цього злочину.
Також готується звернення до Міністерства культури з клопотанням щодо відновлення пам’ятника.
«При цьому варто принагідно дещо зазначити. Насамперед – може, до 150-річчя з дня народження письменниці українська держава нарешті спроможеться хоча б розпочати видання вже давно анонсованого 16-томника творів Лесі Українки? Чи все відзначення знову перетвориться на ганебний державний пшик – як це було з 200-річчям від дня народження Тараса Шевченка чи 100-річчям з дня смерті Івана Франка?», – написав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал