В Україну не пустили велику партію книг з РФ через антиукраїнський зміст

 
ТОВ «Етніктрейд» та ПП «Видавництво «Махаон-Україна» отримали відмови у видачі дозволів на ввезення з території Російської Федерації 17 книжок, у яких присутні ознаки пропаганди держави-агресора.
Про це повідомила прес-служба Держкомтелерадіо.
Ознаки пропаганди держави-агресора, її органів влади, імперських геополітичних доктрин та комуністичного тоталітарного режиму виявлено у книгах московських видавництв «Синдбад», ТОВ «Издательская Группа «Азбука-Аттикус» та самарського видавництва «ИД Бахрах-М».
Зокрема, не дозволено ввозити в Україну з метою розповсюдження серії книжок з психології автора Райгородського (видавництво «ИД Бахрах-М»), оскільки експерти знайшли в ілюстраціях та змісті елементи пропаганди комуністичного тоталітарного режиму. Автор неодноразово посилається у своїх книгах на приклади партійних діячів – Леніна, Сталіна, дитячих прокомуністичних формувань («жовтенята», піонери), а у тестах для дітей пропонує питання про притаманні радянській добі державні свята.
Книги психолога рясніють висловлюваннями на кшталт: «Ленин приобрел свою харизму и власть в качестве общепризнанного вождя победившей социалистической революции», «Кремль, этот бывший религиозный центр, где раньше короновались цари, стал административным центром советской власти, которую символизируют красная звезда. Ленин в своем мраморном мавзолее, охраняемом солдатами, придает ей торжественный характер присутствия увековеченной Революции…».
У передмові до книги Михайла Булгакова «Мастер и Маргарита» видавництво «Азбука-Аттикус» пропагує представників російського кіно Юрія Кару, Миколу Бурляєва, Валентина Гафта, які за публічну підтримку військової інтервенції в Україну внесені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.
Також відмовлено у наданні дозволу на ввезення книги Олівера Стоуна та Пітера Кузника «Нерассказанная история США» московського видавництва «Азбука-Аттикус». Експерти визнали, що книга містить низку створених радянською пропагандою міфів про український національно-визвольний рух, які давно вже розвінчано істориками на основі фактів і документів.
Починаючи з 20 травня 2017 року на підставі негативних висновків експертної ради надано 189 відмов у видачі дозволів на ввезення 942 тис. примірників видань антиукраїнського змісту, а також ухвалено рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу. Ще 2 819 відмов надано внаслідок подання імпортерами не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.
Як повідомляв УНІАН, 20 травня 2017 року набула чинності постанова Кабінету міністрів України № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал