В Івано-Франківську презентували книгу про життя Павла Федорука

Сьогодні, 10 січня, в Івано-Франківську презентували книгу про відомого українського науковця-кібернетика, доктора технічних наук, професора, проректора з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Павла Федорука.  На презентації зібралися родичі, колеги, друзі, знайомі та просто небайдужі люди, – пише Галицький кореспондент

Таксі Івано-Франкіськ Буковель (і назад трансфер з Буковеля в Івано-Франківськ) на авто будь-якого класу комфортності – економ таксі, стандарт таксі, бізнес таксі. Для кількості пасажирів від 6 до 8 пропонуємо мінівени (мікроавтобуси) з великим багажним відділенням. Трансфер Франківськ Буковель

Письменник Володимир Єшкілєв зазначив, що сьогодні водночас вечір пам’яті і успіху.

«Ми спробуємо відновити той символ, який залишився від Павла, адже воскресити його не можемо. Павло був людиною дії і все життя спонукав тих, хто його оточує, діяти і будувати. Пам’ять про нього – це той скарб, який допомагає нам жити далі», – розповів він.

Єшкілєв наголосив, що книгу «Код Федорука» впорядкувала родина науковця. В ній містяться спогади та його тексти.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Павлик був дуже оптимістичною людино. Завжди спішив жити і хотів зробити щось добре. Бог не дає більше випробувань, ніж ти можеш винести. Під час його хвороби Богородиця покликала мене в Меджугор’є. Ця поїздка дала мені наснагу підтримувати його. Хоча невідомо, хто кого підтримував: чи він мене, чи я – його», – зі сльозами на очах говорить матір Павла Федорука Зінаїда Іванівна.

Вона також подякувала усім, хто допомагав у підготовці книги. Окрім того, пані Зінаїда попросила не скупитися на молитви та помолитися за Павла Федорука.
Ректор ПНУ ім. Василя Стефаника Ігор Цепенда підкреслив, що перебуває у стані роздумів.

«Хоч він був молодим, але він був зрілим науковцем. Він розумів, що те, що сьогодні відбувається у світі та університеті, вимірюється не роками, а місяцями. Тому він так спішив в науці та житті. Павло часто подорожував, і після подорожей у нього з’являлися нові ідеї. Його працездатність була унікальна. Незважаючи на те, що він був молодим, але Павло встиг сформувати свою наукову школу. Це не тільки віддзеркалення наукового доробку, а пам’ять», – пригадує Цепенда.

Також ректор зазначив, що університет пам’ятає про професора. Зокрема, в його честь проводяться різноманітні турніри та конкурс з програмування.
Директор центру інформаційних технологій ПНУ Андрій Анничук зізнався, що Павло Федорук дуже вплинув на його життя. Він пригадав, що познайомився з ним, коли хотів «потрапити» в інтернет.

«Я попрацював з ним 10 років. Це були найкращі роки. Я зараз керую тим, що залишив Павло Іванович. Ми навіть ще не все впровадили, що він видумав, адже Павло Іванович дивився далеко вперед», – акцентував Анничук.

Ще один колега Федорука Володимир Великочий пригадав, що саме він вперше заговорив в Івано-Франківську про ідею створення інтернет-магазину. На той час, це була новаторська ідея, адже всі звикли до звичних магазинів.

«Багато його ідей були не б реалізовані, якби не вміння згуртовувати навколо себе людей. Він хотів, щоб йому в житті було комфортно, тому намагався створювати і комфорт для усіх людей. Ніколи за ним не помічав якоїсь неправди за спиною. Якщо він не міг допомогти людині, то точно не робив нічого поганого. Павло намагався побачити в кожній людині щось хороше і відчував, як треба вчинити в тій чи іншій ситуації», – зазначив пан Володимир.

Однокласник та друг Павла Федорука Тарас Гурик пригадав, що вони навчалися разом у школі №18. Каже, важко описати, наскільки хорошою людиною він був. У нього був математичний склад розуму.

«Він був дуже пунктуальний та скрупульозний. У цій книжці можна побачити се його життя. Я вдячний, що мав можливість з ним дружити та працювати. Він був добрим, щирим та любив усіх, хто був коло нього», – підкреслив Гурик.

Дружина Павла Федорука Олександра, депутат міської ради, підкреслила, що її чоловік був багатогранною людиною.

«Він був надзвичайно великим патріотом України та міста в якому працював. Кожен має багато спогадів пов’язаних з Павлом. Планку він поставив дуже високу. Я хочу, щоб ці спогади нас надихали”, – резюмувала вона.

ДОВІДКА
Життя Павла Федорука обірвала важка хвороба 10 січня 2013 року Як науковець він займався дослідженнями телекомунікаційних технологій та розробкою систем дистанційного навчання. Його оригінальні розробки привернули увагу наукової та освітньої громадськості не тільки в Україні, але й у світі. Розроблена Павлом Федоруком адаптивна система дистанційного навчання та контролю знань на базі інтелектуальних Інтернет-технологій неодноразово нагороджувалась відзнаками Міністерства освіти і науки. Його по праву вважали одним із найкомпетентніших світових фахівців в галузі створення штучного інтелекту.
Павло Федорук був також президентом Івано-Франківської обласної федерації бойових мистецтв та членом правління асоціації міст-побратимів Івано-Франківська. Він виступав меценатом багатьох культурологічних, громадських, мистецьких, спортивних проектів, в тому числі організатором змагань, пропагандистом бойових мистецтв на Прикарпатті.