У "Могилянці" заснували стипендію з літературознавства: триває прийом робіт

В Україні заснували стипендію з літературознавства. Про це повідомила на своїй сторінці у мережі Facebook редакторка Барабуки й дослідниця дитячої літератури Анна Третяк.
Стипендіальна програма НаУКМА покликана стимулювати формування літературознавчих традицій НаУКМА, закарбувавши пам’ять про Наталю Ксьондзик та її любов до літератури, – повідомляє офіційний сайт навчального закладу.
Ініціативна група випускників НаУКМА має на меті створити пам’ятний фонд, що дозволить зробити виплати сталими. Фонд стипендії буде формуватись із благодійних пожертв, всі охочі можуть долучитись до його формування перерахувавши кошти на рахунок Міжнародного Благодійного Фонду відродження КМА у зручний для них спосіб, пише Літакцент.
Прийом робіт від студентів 4 курсу НаУКМА, що готують роботи з літературознавства здійснюватиметься до 19 червня 2019 року.
Наталя Ксьондзик – випускниця НаУКМА, бакалаврської програми «Філологія», 2006, та магістерської літературознавчої програми «Теорія, історія літератури та компаративістика», 2008, по закінченню яких отримала дипломи з відзнакою. Її бакалаврська кваліфікаційна робота «Рецепція принципів класицистичної поетики в літературі Російської імперії XVIII-ХІХ ст.» була визнана кращою, за що вона отримала премії професора Романа Струця. Наталя навчалася в аспірантурі НаУКМА за спеціальністю «теорія літератури» (2008-2011), де працювала над дисертаційним дослідженням «Дезінтеграція естетики соцреалізму в українській радянській літературі 1950-1980-их років».
Вона була учасницею проекту «ЛітАкцент» (редакторкою і авторкою власних матеріалів).
«Наталя, працюючи у видавництві, постійно підтримувала зв’язок із рідною кафедрою, брала участь у науковому проекті «Проблема культурної ідентичності в літературно-філософському дискурсі ХІХ-ХХ ст.», радо відгукувалася на прохання познайомити студентів із роботою видавництва, проводила екскурсії для першокурсників», – розповідають на кафедрі літературознавства НаУКМА.
«Смілива та творча дослідниця, вона відзначалась яскравою роботою з літературними текстами. Наталя запам’яталася невичерпною добротою, гострим почуттям гумору та стійкими принципами, – згадують друзі, рідні та колеги Наталі. – Дуже важливою в її житті стала діяльність у видавництві «Смолоскип», де Наталя Ксьондзик працювала головною редакторкою. Доброзичлива, мудра, працьовита, розумна людина. Випускова редакторка майже всієї серії «Вибрані твори», серії «Шістдесятники», антологій авангардної поезії, київських неокласиків, празької школи та «Поезії з-за ґрат», «Руху опору», більшості книжок лауреатів смолоскипівського конкурсу, 10-томника творів Чорновола й багатьох інших – загалом близько третини книг видавництва «Смолоскип».
Наталія Ксьондзик померла в жовтні 2017 року після важкої хвороби.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал