У Лондоні дослідили реакції тіла на аудіокниги

 
Аудіокниги більш емоційно захопливі, ніж телебачення і кіно, навіть якщо ви цього не усвідомлюєте.
Про це свідчать нові дослідження, пише Читомо.
Згідно з дослідженням, яке провів Університетський коледж Лондона (University College London, UCL), читання книжок провокує фізіологічні зміни, зокрема збільшення частоти серцевих скорочень і розповсюдження тепла по тілу.
Під час експерименту вчені спостерігали за 103 учасниками різного віку, які слухали аудіокниги, і порівнювали їхні реакції на ту саму сцену у фільмі чи в телепрограмі. Дослідження включало, зокрема, емоційні сцени із «Гри престолів» та «Дівчини в потягу».
Відтак вчені встановили, що емоційно-фізіологічні реакції під час прослуховування аудіокниг були сильнішими, ніж під час перегляду відео.
Дослідники зазначають, що такі реакцї були однаковими в учасників різного віку та демографічних показників.
Водночас самі учасники експерименту навіть не зрозуміли, що їхні реакції були настільки сильними. Вони заявили, що були більше перейняті під час перегляду відео, проте їхні тіла свідчили про протилежне. Зокрема, частота серцевих скорочень під час прослуховування аудіокниг була на два удари у хвилину більшою, а тіла — на два градуси теплішими, ніж під час перегляду відео.
Досі незрозуміло, чому аудіокниги так сильно втягують людей. Проте науковці вважають, що це пов’язано з тим, що фільми і телепрограми не заохочують глядачів брати участь в уявленні історії.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал