Темпи розвитку літератури в Україні дуже високі, Нобелівська премія не за горами – російський поет

 
Російський поет казахського походження Бахит Кенжеєв вважає, що Нобелівська премія з літератури невдовзі дістанеться українцю. Про це він заявив в інтерв’ю, опублікованому в Українські літературній газеті.
“Українська література, як і інші літератури країн СРСР, отримала чудову послугу від нашого Чикатило, я маю на увазі Сталіна. У пору розквіту національних літератур – і української, і казахської, – коли вони почали активно розвиватися, прийшов товариш Сталін і повбивав усіх кращих письменників. У результаті – відкинув розвиток літератури на 40-50 років назад”, – заявив він.
Відповідаючи на запитання щодо росіян, Кенжеєв висловив думку, що російська нація численніша, тому “в Росії було більше шансів комусь уцілити”.
“Булгакова залишили, Ахматову і Пастернака мучили, Цвєтаєву довели до самогубства, а Мандельштама вбили. А ось коли маленька країна, маленький народ, ну, у порівнянні із російським, то знищення літературної еліти – це справжня культурна катастрофа. Власне, я думаю, що в усьому завинив Гоголь. Писав би він рідною українською мовою – от і виник би відразу великий український класик, гідний будь-якої найвищої премії! Він ним і є, хоча й творив російською. Але з Тарасом Григоровичем, гадаю, розмовляв по-українськи… Я жартую, звісно, але бачу, темпи розвитку літератури в Україні зараз дуже високі. Тож і Нобелівська премія не за горами”, – наголосив поет.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал