Тарас Томенко і «Будинок «Слово»: зустріч із режисером

 
Зустріч із Тарасом Томенком, режисером фільму «Будинок Слово», відбулася 22 листопада в Інституті філології. Фільм про історію митців, яких тепер знають як представників епохи «Розстріляне Відродження». Сценарій про когорту письменників, яких об’єднав харківський будинок «Слово», писали Тарас Томенко спільно із Любою Якимчук. Період історії 1929-1933 років сценаристи наповнили фактами вивчених архівів, уривками відео і фото.
Тарас Томенко, випускник філологічного факультету нашого університету, завітав до альма-матер, щоби поспілкуватися зі студентами. Режисер розповів про чотири роки роботи над фільмом, про 400 сторінок матеріалу, з яких у сценарій фільму увійшло лише 80. Чимало матеріалів було знайдено і в архівах «Софії Київської». Світлин представників «Розстріляного Відродження» в скарбниці української культури одиниці, оскільки спалювалися чи є дуже пошкоджені. Деякі віднайдені світлини у дуже малому форматі, що потребувало спеціального оцифрування для повного метру. Кінострічка, за задумом Тараса Томенка, не має акторів, які би відтворювали історичні персоналії. Фільм складається із фото і відеоматеріалів, досліджених щоденників, листів із озвученням шістьма акторами. Аудіоряд до фільму писала дослідниця футуризму в українській музиці Алла Загайкевич.
На постерах фільму – будинок у формі літери «С», залитий кров’ю. «Слово – наш маркер, яким відрізняємося від росіян з їхньою фейковою культурою. Нашу культуру постійно хочуть собі привласнити, а митців знищити. Ми маємо вивчити урок будинку «Слово», – сказав Тарас Томенко на зустрічі.
За 2017 рік вийшло у прокат 33 українських фільми. Фільм «Будинок «Слово» досі в прокаті кінотеатрів різних міст України. Тож стрічку ще можна переглянути, щоби зрозуміти епоху ще глибше. Епоху, коли Миколу Куліша і Леся Курбаса було вбито однією кулею, коли на з’їзді письменників 1934-го року ходила записка М.Семенка зі словами: «Сякі-такі зібралися, а справжніх уже розстріляно».
 

Каріна Дорошенко

Фото – Валерій Попов,

прес-центр Інституту філології

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал