Сидоржевського переобрали головою НСПУ

 
На Х з’їзді письменників України переобрано на посаді голови Національної спілки письменників Михайла Сидоржевського. За продовження терміну повноважень чинного голови НСПУ проголосували 219 із 349 делегатів з’їзду.
На посаду керівника Національної спілки письменників пропонувалося 5 кандидатур: крім Сидоржевського висунули Михайла Слабошпицького, Анатолія Гая, Володимира Даниленка та Олексія Кононенка. Згодом Слабошпицький і Гай зняли свої кандидатури.
На початку з’їзду частина делегатів намагалися зірвати роботу з’їзду, нібито не погоджуючись із запропонованими списками лічильної комісії, секретаріату та президії. Вони вийшли на сцену і намагалися фізично блокувати підрахунок голосів делегатів. Найбільш агресивно поводився письменник Сергій Пантюк – він виривав мікрофон і документи у ведучого з’їзду Павла Мовчана. Однак, “опозиціонери” не знайшли підтримки у залі, делегати у залі хором вигукували “Ганьба!”, і працівники охорони спровадили Пантюка, Даниленка, Барну та інших зі сцени, не допустивши силового протистояння.
forum-NSPU-600x450
На з’їзді був зачитаний звіт керівництва спілки про роботу організації з моменту попереднього з’їзду, що відбувся у 2014 році. Голова НСПУ Михайло Сидоржевський у своєму виступі означив проблеми, з якими зіштовхнулося керівництво Спілки після обрання у 2014 і те, яких результатів вдалося досягнути за чотири роки. Зокрема, керівництво НСПУ, як зазначив Сидоржевський, в умовах мізерного фінансування з держбюджету вирішило проблему старих боргів, а також ініціювало і домоглося скасування земельного податку у Києві для всіх творчих спілок України. Також НСПУ організувала численні культурно-мистецькі заходи, конкурси та фестивалі.
Варто зазначити, що з 402 письменників, які мали мандат делегатів, зареєструвалися на з’їзді 349, тож його визнано правомірним, адже кількість делегатів перевищує 2/3 від загальної кількості членів НСПУ.
Нагадаємо, як стало відомо напередодні, голова Київської організації НСПУ Володимир Даниленко напередодні ‘їзду самочинно викреслив із числа делегатів з’їзду прізвища 22-х письменників, яких було обрано делегатами на зборах творчих об’єднань. Ці прізвища є в протоколах засідань цих об’єднань, але вони були відсутні у зведеному списку від Київської міської організації НСПУ.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал