Стрічку "Причинна"за мотивами Шевченка вибрали для участі в міжнародних конкурсаж (ВІДЕО)

 
Український мультфільм Андрія Щербака за поемою Тараса Шевченка візьме участь у двох міжнародних конкурсах.
“Стрічку “Причинна” відібрали до конкурсної програми 3-th Animation Marathon, що пройде з 9 по 12 листопада у Греції, та на кінофестиваль в Йорданії Karama Human Rights Film Festival, який пропагує захист прав людини і відбудеться з 5 по 10 грудня в місті Амман”, – повідомляє прес-служба Держкіно.
За сюжетом, війна розділяє закоханих. Молода наречена, не витримавши розставання, втрачає розум і помирає. Молодий повертається живим і неушкодженим, але, побачивши загибель коханої, розбивається на смерть.
“Тема війни, що наскрізно проходить через фільм “Причинна”, є актуальною для багатьох українців. Війна завжди приносить втрати, забирає життя в прямому і переносному сенсі. Ми втрачаємо найдорожче – близьких людей, а з тим і відчуття змістовності та волі до життя”, – йдеться на сайті Держкіно.
“Померти для закоханих є кращим вибором, ніж жити з війною в серце: краще стати Явором і Калиною і не бачити людського буття, але бути разом в природному тиші. Завдяки народним пісням фільм отримав надзвичайну глибину почуттів, простоту і реалістичність”, – розповідають у відомстві.
На думку голови Держкіно Пилипа Іллєнка, стрічка має великий потенціал для подання на кінофестивалях, телеканалах і художніх і культурних заходах.
Прем’єра в Україні відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі в рамках Національної конкурсної програми короткометражних фільмів. “Причинну” також представили в рамках Національної конкурсної програми кінофестивалю “Молодість. Пролог”.
Крім українських, мультфільм взяв участь у фестивалях Боснії і Герцеговини та Південної Кореї. Був представлений на Українському стенді на кіноринку Mifa Market Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів у м. Ансі (Франція).
Першу нагороду – Спеціальний приз журі – стрічка отримала на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів “КРОК” (це перша нагорода українського фільму на цьому фестивалі після призу Гран-прі, який отримав фільм “Йшов трамвай №9” режисера Степана Коваля у 2002-му році).
4 листопада “Причинна” здобула перемогу на фестивалі “Кіномаршрут” у міжнародній анімаційний програмі, ставши Найкращим анімаційним фільмом.
Анімація є одним з переможців Восьмого пітчингу Держкіно. Отримала державне фінансування 100 % в розмірі понад 4,3 млн грн.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал