Рада ухвалила закон про мову – через 28 років після здобуття незалежності (всі деталі)

 
Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної. Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 278 народних депутатів України.
“За” проголосували 106 депутатів із фракції “Блок Петра Порошенка”, 66 – з “Народного фронту”, 0 – від “Опозиційного блоку”, 21 – із фракції “Самопоміч”, 21 – із фракції Радикальної партії, 16 – з “Батьківщини”, 7 – із групи “Воля народу”, 4 – із групи “Відродження”, пише УНІАН.

На кого поширюється дія закону про мову

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема:

  • керівництво держави, депутати;
  • судді, прокурори;
  • службовці Національного банку України;
  • особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом;
  • педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Як закон про мову стосуватиметься пересічних громадян

Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому зазначається, що держава організовує курси української мови для дорослих та забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.
Цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім ряду позицій, вступ яких відтерміновується на кілька років.
Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу у Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов’язані опанувати її упродовж одного року з дня набуття громадянства.

Як ухвалювали закон про мову

Що таке Національна комісія зі стандартів державної мови

Норма про те, що вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства України, визначає Національна комісія зі стандартів державної мови, набуває чинності через 2 роки після набуття чинності закону. Також на два роки відтерміновано набуття чинності норми про складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства України.
Законом передбачено, що документи, що посвідчують особу громадянина України, складаються державною мовою, але тим, в кого українська мова не рідна, надано право на транскрибований запис своїх прізвища та імені відповідно до його національної традиції.
Законом передбачено, що класифікація рівнів володіння державною мовою розробляється і затверджується Національною комісією зі стандартів державної мови з урахуванням рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Мітинг під Верховною Радою