Перші видання творів Шекспіра, Свіфта і Бекона продадуть на аукціоні


Одну з найважливіших колекцій історичних книг, серед яких видання творів Вільяма Шекспіра, перше видання «Мандрів Гуллівера» Джонатана Свіфта, підписані книги віршів Вільяма Вордсворта і низка середньовічних рукописів, виставлено на аукціон. Колекцію, яку оцінюють у 2,3 мільйони доларів, продадуть 7 червня на аукціоні «Sotheby’s».
Ключовим лотом, як очікується, стане «Перше фоліо» Шекспіра – друге (1632 року), третє (1664) і четверте (1685) видання. Третє видання книги є рідкісним, адже чимало непроданих примірників були знищені під час пожежі в Лондоні у 1666 році. Припускають, що видання продадуть за 64 тисячі доларів.
Іншим унікальним лотом стане перше видання найвідомішого твору Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера». Також серед виставлених на продаж книг можна буде побачити рідкісне видання Френсіса Бекона «Просування навчання», яке оцінюють у понад 60 тисяч доларів. Ще – одну з найбагатше ілюстрованих книг Європи XV століття – «Нюрнбергські хроніки» 1493-го. Книга, за оцінками, коштує близько 51 тисячі доларів. Також у колекції – видання 1587 року «Хронік» Рафаеля Голіншеда та видання 1561 року «Кентерберійських оповідань» Джеффрі Чосера.
Колекція належала ірландському судді та книголюбові Вільяму О’Брайєну, який збирав книги у 1880-90-х роках. Після його смерті видання перейшли до громади Єзуїтського коледжу в Міллтауні у Дубліні. Оскільки книги рідко використовувалися вченими і багато з рукописів потребували спеціалізованого зберігання, власники архіву вирішили продати видання в надії знайти колекціонерів, які будуть оберігати їх.

Джерело: ВСЛ

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал