Оголошено "довгий список" престижної британської Букерівської премії

Лонг-лист престижної британської Букерівської премії (Man Booker Prize) 2015 року був оголошений у середу, 29 липня.
Кількість американських письменників в “довгому списку” збільшилася після того, як керівництво фонду премії минулого року вперше допустило до конкурсу всіх англомовних письменників; при цьому кількість британців скоротилася вдвічі, повідомляє BBC.
Раніше премію могли отримати лише громадяни Великобританії, Ірландії та країн Британської Співдружності. У 2014 році конкурс вперше був відкритий для англомовних письменників будь-якої національності, чиї книги опубліковані у Великобританії.
З 156 заявок журі конкурсу, як і минулого року, відібрало 13 книг.
До лонг-листу Man Booker Prize увійшли книги п’яти американців: Білла Клегга, Лайли Лаламі, Мерилін Робінсон, Ен Тайлер і Хан’ї Янагіхари, трьох британців: Тома Маккарті (номінувався в 2010 році), Ендрю О`Хагана (номінанта 1999 і 2006 років) , Санжева Сахоти, ірландки Анн Енрайт, а також представників Ямайки Марлона Джеймса, Нігерії Чігозі Обіоми, Індії Анурадха Роя та Нової Зеландії Анни Смайлл.
Марлон Джеймс, який нині проживає в США, перший уродженець Ямайки, що потрапив до лонг-листу. Американка Лайла Лаламі – перша в списку уродженка Марокко, відзначили представники премії. Ірландська письменниця Енн Енрайт вже отримувала Букерівську премію в 2007 році за роман “Збори” (The Gathering).
Торік до списку входили шестеро британців, чотири американських письменники, ірландець, ірландсько-американський письменник і австралієць.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал