На Книжковий Арсенал приїдуть 70 гостей із 23 країн

Понад 70 відомих письменників, літературних діячів та митців із 23 країн стануть гостями міжнародної програми VII Книжкового Арсеналу.
Серед учасників фестивалю: Джозеф Макелрой(США), Аскольд Мельничук (США), Джонатан Коу (Велика Британія), Мартін Поллак (Австрія), Звонко Каранович (Сербія), Карл Шльоґель (Німеччина), Анджей Фрішке (Польща), Їржі Гаїчек (Чехія), Девід Саттер (США), Димитрій Вергюлст (Бельгія), Віктор Єрофеєв (Росія), Томаш Седлачек (Чехія), Сільвестр Лаврік (Словаччина), Ерік Смаджи (Франція) та інші.
Закордонними гостями й учасниками Дитячої програми VII Книжкового Арсеналу стануть один із найвизначніших швейцарських письменників сучасності Франц Голер, відома шведська ілюстраторка Анна Хьоґлунд, авторка дитячих книжок з Норвегії А. Аудгільд Сульберґ, польська письменниця, поет, педагог і художниця Катажина Ририх, авторка книжок для дорослих і дітей з Великої Британії Кет Везеріл. Вже вдруге за підтримки Посольства Швейцарії в Україні на фестиваль приїздить нова колекція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY «Outstanding Books for Young People with Disabilities», до якої входять найкращі в світі книжки для дітей з різними вадами розвитку. За підтримки Посольства Швеції в Україні ми також побачимо виставку про дитячу літературу Швеції «Where Children Grow» (Де діти ростуть).
З майстер-класами, презентаціями, тематичними дискусіями і перфоменсами запрошені ілюстратори і коміксисти з багатьох країн світу, як-от: Кейт Еванс (Швейцарія/США), Райнгард Кляйст (Німеччина), Катрін Бонез (Франція), Марк Хендрікс (Нідерланди), Міріам Вурстер (Німеччина), Алессандро Гатто (Італія), Солуп/Адоніс Ніколопулос (Греція) тощо.
Програма експериментальної електронної музики та медіа-арту Алли Загайкевич «EM-VISIA» відбудеться за участі митців з Франції (Джіно Фавоттті), Австрії (Елізабет Шимана), Польщі (Агата Зубель, Цезарій Духновський) і України. Також пройде перформанс «ФранКомікс з Рейнхардом Кляйстом та ГИЧ-оркестром» (Німеччина/Україна), де музика стає контекстом створення ілюстрацій наживо.
Гостями Книжкового Арсеналу стануть експерти книговидавничої галузі: Хосе Боргіно (Генеральний секретар Міжнародної асоціації видавців; Женева), Тобіас Фосс (Віце-президент із міжнародних ринків, Франкфуртський книжковий ярмарок; Німеччина), Ренате Пунки (Виконавчий Директор Janis Roze Publishers, Президент Латвійської Асоціації Видавців; Латвія), Джонатан Девідсон (Директор Бірмінгемського фестивалю і британської організації Writing West Midlands; Велика Британія), Джеймс Тукі (Видавничий дім Peirene Press; Велика Британія), Філіпп Мойзер (Керівник видавництва DOM; Німеччина) тощо.
Міжнародну компоненту кінопрограми Книжкового Арсеналу цьогоріч складуть покази стрічок (іноді – прем’єрні), а також дискусії за участі їх сценаристів та режисерів з Чехії, Польщі, Словаччини, Греції.
Бірмінгемський літературний фестиваль
Серед цьогорічних нововведень Книжкового Арсеналу варто відзначити запрошення до України найбільших літературних фестивалів світу для обміну досвідом і привернення уваги не тільки до продукту, а й до процесу його виробництва. Першим гостем Книжкового Арсеналу стане Бірмінгемський літературний фестиваль із перформативною, подієвою, дитячою, освітньою і дослідницькою складовими. В межах ініціативи, за підтримки Британської ради в Україні, до Києва приїздить делегація з Великої Британії: директор Бірмінгемського фестивалю і британської організації Writing West Midlands Джонатан Девідсон; критик, автор романів ідей і сатиричної прози Джонатан Коу; публіцист, радіоведучий і журналіст Стюарт Маконі; літераторка Кіт де Ваал; дитяча письменниця Кет Везеріл; а також поет-перформер Алан ‘Kерлі’ МакГітчі.
«Вперше у Книжковому Арсеналі беруть участь такі великі гравці культурного поля як США і Велика Британія. Серед запрошених гостей – Джозеф Макелрой, Девід Саттер, Елліот Акерман, Аскольд Мельничук, Лінда Норіс, Рені Дісдейл та ін.: письменники, дослідники-гуманітаристи, публічні інтелектуали, люди, які формують суспільну думку», – зазначає кураторка Міжнародної програми Поліна Городиська.
Рік Йозефа Конрада-Коженьовського
У межах фестивалю пройдуть заходи, що пов’язані зі святкуванням Року Йозефа Конрада-Коженьовського, найбільш польського з британських і найбільш британського з польських письменників, що народився на теренах сьогоднішньої України. Спеціально до Книжкового Арсеналу Польський Інститут підготував тематичну виставку, присвячену класику, зустрічі з письменниками, лауреатами Літературної премії імені Джозефа Корада-Коженьовського, а також кінопрограму, в межах якої відбудеться й прем’єрний показ кінострічки «Таємничий союзник» (Польща, Великобританія).
Джерело: Мистецький Арсенал

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал