Любко Дереш: «Намагаюся їсти тільки освячену їжу»

 
Письменник Любко Дереш, який є вегетаріанцем, заявив у розмові з НВ, що намагається їсти тільки освячену їжу.
«Я лактовегетаріанець, але моє вегетаріанство носить духовний характер – я намагаюся їсти тільки освячену їжу і в тій чи іншій мірі намагаюся висловити Богу подяку за те, що отримую від нього. Це дозволяє мені мати почуття, що я не тільки дбаю про своє здоров’я або про еко-систему, а й за допомогою їжі поглиблюю свій зв’язок з тим, з кого вся ця їжа вийшла», – розповів він.
Також Дереш зізнався, що намагається уникати продуктів насильства – желатинових капсул для ліків, косметичних засобів з гліцерином, шкіряного одягу, взуття та ін.
«Я почав відмовлятися від м’яса у віці 19-20 років і в основному переривав своє вегетаріанство ситуативно під тиском батьків під час візитів додому. У той час це було викликано міркуваннями енергетичної доцільності – я прийшов до розуміння, що м’ясна їжа забирає більше сил і енергії, ніж дає. Протягом останніх п’яти років я є твердим вегетаріанцем з ясними філософськими позиціями – для мене це не стільки дієта для здоров’я (хоча ВООЗ чітко озвучує зв’язок раку і м’ясної їжі), скільки етична: я прийшов до розуміння, що Бог пронизує весь Всесвіт і мої стосунки з ним і світом можуть будуватися тільки на любові та злагоді, але аж ніяк не на насильстві. Як я зрозумів це, я усвідомив, що більше не хочу брати від світу більше, ніж мені потрібно, не хочу, щоб мої потреби ставали причиною страждань для інших живих істот», – розповів Дереш.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал