Державні видавництва за крок від реформ

 
У державному спеціалізованому видавництві «Дніпро» відбулось засідання Ради директорів державних видавництв, участь у якому взяв перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.
Сьогодні ситуація склалася таким чином, що частина державних видавництв, таких, як київські «Вища школа», «Здоров’я», «Урожай», харківське багатопрофільне видавництво «Основа»,  одеське «Маяк», виявилися неспроможними вести успішну економічну діяльність. Частина переживають тимчасові труднощі. А решта, як, приміром, «Либідь», демонструють  уміння працювати в нових ринкових умовах, повідомляє Держкомтелерадіо.
– Існує нагальна потреба реформування державних видавництв, – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак . – Ми повинні зберегти видавництва, чиї назви вже є національними брендами – «Либідь», «Дніпро», «Веселка», «Мистецтво», «Українська енциклопедія» тощо. Маємо допомогти тим, хто здатен розвиватися, подолати труднощі й працювати далі.
Присутні директори державних видавництв наголошували на проблемах, які слід вирішувати. Одна з них – величезна різниця в орендній платі за приміщення комунальної власності і приміщення державної власності, що ставить видавництва в нерівні умови, бо за однакові площі одні платять гривню, а інші – десятки тисяч гривень на місяць.
Складна економічна та соціально-політична ситуація стали серйозним випробуванням для видавничої галузі у минулому році. З метою вирішення суттєвих проблем, що стримують розвиток цієї сфери, для підвищення конкурентоспроможності української книги як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, Верховна Рада України ухвалила зміни до Податкового кодексу України щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва. Законом розширено перелік операцій, що звільняються від оподаткування щодо періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, у тому числі електронного контенту.
Учасники наради зазначали також, що чекають схвалення Концепції державної політики щодо розвитку національної видавничої справи та популяризації читання на період до 2020 року, яку розробив Держкомтелерадіо та вніс на розгляд Уряду.  Концепція дасть можливість підготувати конкретну програму дій, в якій підтримка сфери книговидання буде поєднана з прищепленням культури читання.
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал