Андрій Курков: "Він приїхав на українську територію вбивати українських людей"

 
З російських письменників, починаючи з 1920-х років, відкрито ніхто не говорив, що, мовляв, справжній письменник повинен бути вбивцею. Захар Прилєпін написав есе про те, що всі поважні російські автори були вояками і вбивали – і тільки тому вони стали великими письменниками, починаючи з Льва Миколайовича Толстого. Підвів літературну базу під свою поведінку і позицію воювати на боці терористів ДНР на Донбасі.
Сказав український письменник Андрій Курков в одному з інтерв’ю. Додав, що шокований рішенням колеги.
Про це повідомляє Gazeta.ua.
Відповідаючи на запитання ведучої Олесі Бацман, як Курков оцінює участь Прилєпіна “в бойових діях з російської сторони, коли він приїхав на українську територію вбивати українських людей”, письменник сказав, що все ще намагається зрозуміти мотиви цього вчинку.
“Можна сказати, що чимось Прилєпін близький Едуарду Лімонову за своїм світоглядом, але звідки цей світогляд взявся і чи пов’язане це з тим, що він був професійним контрактним солдатом під час війни в Чечні? Напевно, пов’язане. Тобто людина хоче воювати, і російська держава пригріває тих, хто хоче воювати за неї”. – вважає він.
У блозі на “Свободная пресса” Прилєпін відповів Куркову:
“Андрію, по-перше, не есе, а величезну книгу, на вісімсот сторінок. По-друге, не з Толстого починаючи, до якого навіть руки у мене ще не дійшли, а з Державіна починаючи, з Давидова, з Катеніна – до Чаадаєва, Марлінського, Пушкіна. По-третє, нагадаю тобі, що “починаючи з 20-х років”, десятки російських письменників брали участь у, як ви сьогодні сказали б, “анексії” Західної України, якою ви так впевнено користуєтеся, як особистою власністю, а так само в “анексії” Західної Білорусії, Прибалтики, Фінляндії тощо – написавши про це сотні віршованих та прозових шедеврів”.
“І, нарешті, Андрію, як доросла людина, ти повинен зрозуміти, що такими словами як “вбивця” не варто кидатися”, – резюмував він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал