420 тис. грн авторка відсудила в українського видавництва

Авторка мультяшної краплі дощу на ім’я Капітошка, письменниця Наталія Гузєєва відсудила у видавництва 420 тисяч гривень компенсації.
Суд не одразу, але все ж погодився, що приватне видавництво випустило навчальний посібник для дітей «Цікава грамота» без дозволу авторки на використання двох книжних героїв, що кваліфікувалося як упущена вигода письменниці, повідомляє про судові перипетії “Рівне вечірне”.
“Суд зобов’язав видавництво виплатити письменниці 420 тисяч гривень компенсації разом з упущеною вигодою через продаж книг, а підприємство «Рівнекнига» має зняти «Цікаву грамоту» з продажу”, – йдеться в повідомленні. Більше ніж два роки в рівненських судах тривала незвична, як для цього краю, баталія. Письменниця доводила, що художній образ мультяшної краплі дощу на ім’я Капітошка є об’єктом її авторського права. Відповідачем у справі виступило одне з найбільших видавництв «Навчальна книга – Богдан».
Видавництво, заручившись підтримкою художника Генріха Уманського, намагалося довести, що згода письменниці їм не потрібна. Саме цей художник, згідно з художнім описом письменниці, колись намалював Капітошку, аби відзняти анімаційний мультфільм.
Рівненський міський суд у 2015 році частково задовольнив позов авторки, присудивши 24 320 гривень компенсації. Пізніше Апеляційний суд Рівненщини взагалі відмовив Гузєєвій, але через рішення касаційного суду справу розглянули заново. Зрештою суд зобов’язав видавництво виплатити письменниці 420 тис. грн, а підприємство «Рівнекнига» має зняти «Цікаву грамоту» з продажу.
“Ця справа унікальна для нашої держави, адже раніше таких судових процесів не відбувалося. Письменниця Наталія Гузєєва придумала персонажів, а художник Генріх Уманський, згідно з трудовим договором, їх намалював. Тобто обоє вклали творчу працю. І дозвіл на використання потрібен не лише від автора ілюстрацій, а й від того, хто придумав персонажів”, – зазначив патентний повірений України Юрій Трачук.
Наталія Гузєєва – українська дитяча письменниця, сценарист, перекладач, член Національної спілки кінематографістів України. Вона є авторкою сценарію відомого мультфільму “Як Петрик П’яточкін слоників рахував” та ще десятка анімаційних картин. Написала два десятки дитячих книг, які виходили у видавництві “Веселка”.
З 1995 року мешкає у Німеччині та Україні.

Джерело: Укрінформ

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал