У столиці відкрився "Книжковий Арсенал-2016": найцікавіше в програмі

 
У Києві сьогодні, 20 квітня, відкривається 5-й міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал”. У програмі заплановано участь відомих письменників, філософів, літературних діячів та художників із 15 країн.

Ульф Старк
Ульф Старк

Дитяча програма 2016 р. буде зі скандинавським акцентом. До Києва приїде всесвітньо відомий шведський письменник Ульф Старк, якого називають наступником Астрід Ліндгрен. В Україні він відомий за книгами “Диваки і зануди”, “Персі Буффало, Білл і я”. У рамках “Книжкового Арсеналу” презентують нову книгу Старка “Чи вмієш ти свистіти, Йогано?”.
Ще одним міжнародним гостем дитячої програми буде норвезька письменниця Вігдіс Йорт, автор понад 20 книг для дорослих і дітей, володар престижної норвезької літературної премії Brageprisen.
Наймолодші відвідувачі зможуть взяти участь у майстер-класах з креативної розмальовки та складання колажів, подивитися театралізовану презентацію книги віршів Юліана Тувіма від дитячої студії “Чорний Квадрат”.
Цьогоріч окрема програма присвячена кримськотатарській темі. 20 квітня о 16:30 відкриється виставка “Мустафа Джемілєв. Незламний борець за свободу”, а о 17:10 розпочнеться лекція-дискусія “Етнічний образ Криму” з нагоди презентації книги “Весілля кримських татар: традиційні форми і трансформації”.
Національний Центр Довженка представить показ першого кримськотатарського фільму “Алім”, знятого в епоху німого кіно. Також покажуть документальне кіно “Крим. Нескорений”, присвячений другій річниці окупації півострова. Передбачено виступ кримськотатарської співачки Ельвіри Саріхаліл, яка виступає в стилі фольк-модерн.
На “Книжковому Арсеналі” торкнуться й теми чорнобильської трагедії. 20 квітня Оксана Забужко, Володимир В’ятрович, Вахтанг Кіпіані, Олесь Шевченко та інші обговорять, як Чорнобиль вплинув на розвал СРСР. Також відбудеться презентація каталогу “Дихання в Чорнобилі” корейського фотографа Сонгте Джонга. 24 квітня читатимуть уривки про Зону відчуження з неопублікованих творів молодого автора Тетяни Майбороди і з книги сталкера Маркіяна Камиша “Оформляндія, або Прогулянка в зоні”.
21 квітня на бесіду в Арсеналі зберуться фанати і перекладачі Стівена Кінга, серед яких популярні українські музиканти Олександр “Фоззі” Сидоренко та Сашко Положинський.
Без сумніву, великий інтерес викличе виставка художника Микити Кравцова, який проілюстрував Кримінальний Кодекс України. Роботи Кравцова представлено у формі кінетичної графіки, виконані червоною та синьою кульковими ручками.
Ще один тематичний блок присвячено простору українських міст, їх брендам, а також стереотипам про різні регіони України. Пропонується обговорити, звідки взявся і як змінювався стереотип про “донецьких”, що означає “бандерівець” і “галичанин”, і як ці терміни перетинаються.
23 квітня в рамках дискусії “Люди, які не втратили себе” своїм досвідом поділяться успішні переселенці.
Цього ж дня журналіст-міжнародник Іван Яковина прочитає лекцію “10 речей, які пояснюють поведінку дипломатів” у рамках презентації книги “Важкі рішення” Хілларі Клінтон.
aeroportloiko.com

aeroportloiko.com

21 квітня о 18:00 відбудеться презентація оновленої редакції книги Сергія Лойка “Аеропорт” зі змінами в сюжеті та альтернативною кінцівкою.
24 квітня о 13:00 представлять роман українського режисера, політв’язня Олега Сенцова“Купите книгу – она смешная”. Трьом друзям пропонують виконати по одному бажанню, тільки двоє сприймають це як жарт, а третій – з усією серйозністю. Автор обіцяє жодних повчань і моралізаторства та насправді смішний і легкий текст.
На “Книжковий Арсенал” завітає і керівник Одеської області Міхеїл Саакашвілі. Своїх мемуарів він поки не написав, тому візьме участь у презентації книги свого дядька Темура Аласанії. Книга називається “На роздоріжжі” і являє собою збірник досліджень і власних спостережень, висновків щодо реформування, будівництва та розвитку держави нового формату на прикладі Грузії.
А як же поезія? І її буде достатньо.
24 квітня о 16:00 сучасні поети читатимуть вірші знакових поетів ХХ ст. О 17:30 на вуличній сцені в батлі “зійдуться” поети і репери, а о 19:00 для відвідувачів почитають переклади віршів бітників “BEAT під БІТ”.
У рамках “Книжкового Арсеналу-2016” традиційно заплановано книжкову виставку за участю понад 170 провідних видавництв і міжнародних партнерів. Ярмарок займає найбільший зал “!Мистецького Арсеналу” площею 3 500 кв. м.
Але все це – лише мала частина того, що підготували організатори “Книжкового Арсеналу” цьогоріч. Повну програму розміщено на сайті фестивалю.
112.ua

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал