Про користь читання

 
Одне з золотих правил якісного читання – це активність. У процесі знайомства з кожним новим твором необхідно виділяти та підкреслювати певні його частини, які вважаються найбільш важливими, аналізувати інформацію, або навіть виписувати цитати з тексту – так наш мозок зможе запам’ятати більше нових знань, вилучених з книжки, оскільки свідомість під час активного читання залишається зосередженою. Зрозуміло, що метод активного читання не обов’язково використовувати, якщо мова йде про художню літературу, знайомство з якою спрямоване на відпочинок, проведення досугу та отримання морального задоволення.
 
Читаючи професійну літературу, користуйтеся методом складання інтелект-карт, дія яких спрямована на структуризацію інформації, яка повинна бути чітко усвідомлена та надовго запам’ятована. Що б точніше зрозуміти те, про що хотів сказати автор твору, спеціалісти радять дотримуватися декількох нескладних правил читання:
– отримайте перше уявлення і проаналізуйте структуру книги, перш ніж її придбати;
– намагайтесь як найглибше вдаватися в основні тези книги, які пробує донести до читача автор;
– постарайтеся резюмувати та сформулювати власну думку по книгу, після того як завершите її читати.
 
Споживайте помірно
Багато сказано про користь читання – книга безумовно сприяє інтелектуальному і моральному розвиненню людей, але бувають моменти, коли той чи інший твір або книга можуть нести у собі певну загрозу. Так, у випадку, коли людина багато читає, не встигаючи робити висновки, вона потрапляє у ситуацію, коли її власні думки відходять на другий план, поступаючись місцем думкам авторів. Правильне читання передбачає помірне надходження інформації.
 
Користуйтеся придбаними знаннями у повсякденному житті
Час від часу запитуйте себе про те, що саме ви здобуваєте з книги, яку тримаєте у руках, як ви зможете використати її у своєму житті, у професійному та особистому спілкуванні.
Трапляється так, що не люди, не встигнувши відкласти в бік тільки-но прочитану книгу з саморозвитку, водночас хапаються за наступну. Це поширена і дуже суттєва помилка, оскільки коефіцієнт корисної дії у такого читання нульовий. Інформація, отримана із книжки, не засвоюється та не використовується належним чином, вона швидко забувається. Тому, перш ніж братися до іншої книги, дайте своєму мозку «перетравити» надану інформацію. А ще краще – складіть особистий план читання та розвитку. Пам’ятайте, що гарна книга – це не роман в м’якій палітурці, а великий дар, який надано нам, щоб вміло використати у житті.
Перш, ніж купити книжку, запам’ятайте: не все прочитане обов’язково може бути застосовне до вашої ситуації і до вас особисто. Автор лише описує свою точку зору, і вам не обов’язково дотримуватися всіх нових ідей як божих заповідей. Відкидайте марне і забирайте корисне. Якщо вам зустрічаються невідомі вирази, фрази або слова не лінуйтеся, дізнавайтеся їх зміст і тлумачення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал