Людина, яка тримає небо

 
 

Видатні люди завітали до Ічні на ювілей Станіслава Маринчика

 
Сергій Квітницький
Відомий письменник, кінорежисер, кінодраматург, літературознавець, очільник Ічнянського районного об’єднання літераторів «Криниця», автор газети «Деснянська правда» Станіслав Маринчик відзначив своє 80-ліття. Десятки років його проникливі розповіді про знаменитих земляків, надруковані на шпальтах «Деснянської правди», читають тисячі людей, причому вже не лише в Україні, а й за кордоном, зокрема в Канаді.
Тож відзначення ювілею «Батька», як із любов’ю та шаною називають Станіслава Гавриловича «криничани», перетворилося на велике свято. Адже з Києва до Ічні завітала делегація знаних людей: директор Інституту літератури Національної Академії наук України, літературознавець, академік, Шевченківський лауреат Микола Жулинський; поет, головний редактор газети Чернігівського земляцтва в Києві «Отчий поріг», Шевченківський лауреат Леонід Горлач, відомі громадські діячі Микола Вощевський і Віталій Шевченко, вчений, академік Віктор Пабат, видатний дипломат Іван Майдан, поет і перекладач Станіслав Шевченко, чеченський письменник, керівник ГО «Діаспора чеченського народу» Салман Садаєв.
З Чернігова приїхали заступник головного редактора газети «Деснянська правда», президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, письменник, перекладач Сергій Дзюба, голова обласної ради профспілки працівників культури Іван Буренко, відповідальний секретар облорганізації Національної спілки краєзнавців України, науковець Людмила Ясновська, керівники капели бандуристів імені Остапа Вересая Раїса та Микола Борщі, очільниця обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсени-Баран… А ще ж були гості із закордону – вчені та громадські діячі.
Тепло привітали ювіляра відомий меценат Віктор Кияновський, голова Ічнянської районної ради Григорій Герасименко та міський голова Оксана Андріанова.
А видатний письменник, Герой України, Шевченківський лауреат Юрій Мушкетик у своєму вітанні зазначив: «Небо над нами тримають люди. Надто небо нашої культури. Тож викликає захоплення подвижництво Станіслава Маринчика, його цілеспрямованість, наполегливість та небайдужість! Він – полум’яний патріот Ічнянщини.
В Ічні стоять ошатні, красиві пам’ятники Степану Васильченку, Василю Чумаку, Івану Мартосу та прозаїку Анатолію Дрофаню. Хоч уряд дозволу на встановлення пам’ятників не давав (тоді треба давати й гроші); ці пам’ятники споруджені і встановлені, в першу чергу, клопотами Станіслава Маринчика. Станіслав Гаврилович брав діяльну участь і у відбудові знаменитих садиб Тарновських і Ревуцьких, спорудженні пам’ятника засновнику відомого дендропарку в Тростянці Іванові Скоропадському.
Щоб краще уявити цю неспокійну людину-подвижника, розповім один епізод. Талановитий поет Григорій Коваль, чия хата стояла в затінку дерев, якось сказав у присутності Маринчика: «Без лелек не уявляю свого обійстя». І ось поета не стало. Стара тополя, на якій було велетенське гніздо, всохла, її вирішили спиляти… Але Станіслав Маринчик не міг із цим змиритися, почав оббивати міськрадівські пороги, бігати до сусідів поета, і, врешті, спилявши тополю, на тому ж місці поставили бетонний стовп з основою для гнізда. Й нині лелеки своїм клекотом викликають пам’ять про Григорія Коваля».
До свята побачила світ дуже ошатна (в красивій твердій палітурці) книга цікавих нарисів Станіслава Маринчика «Сузір’я талантів». Це – вже четверте, доповнене видання. Тут вміщено 42 творчі біографії видатних земляків! З ініціативи Станіслава Маринчика в Ічні вручається премія імені Василя Плюща, а також – відзнаки імені Степана Васильченка,  Василя Чумака та Олекси Стороженка.
Відомий педагог Валентина Давидова підготувала до ювілею Станіслава Гавриловича ґрунтовний методичний посібник «Співдружність улюблених муз Станіслава Маринчика на уроках літератури рідного краю». Творчість письменника вивчається у школах. А «Укрпошта» видала ювілейну марку до 80-ліття знаного ічнянця.
Письменник Сергій Дзюба урочисто вручив Станіславові Маринчику Міжнародну літературну премію «Світ Пограниччя», співзасновником якої нещодавно стала Міжнародна літературно-мистецька Академія України.
Практично в повному складі прийшли на свято літератори «Криниці». Микола Кузьменко та Віктор Ковальовський присвятили ювілярові чудові пісні. Задушевно прочитала вірша-присвяту Станіславові Гавриловичу Ольга Штепа…
А завершити цю розповідь про, справді, непересічну подію хочу словами видатного поета Леоніда Горлача: «Живе в Ічні людина… Здавалося б, може спокійно сидіти в садку й спостерігати за колообігом часу та втішати вірну дружину Любов Федорівну. Та Станіслав Маринчик своїм життям доказує, як багато добра може робити одна людина. Якщо вона присвятила себе людям».

№17(205) 25 серпня 2017

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал