До Лісок – із піснями Квітки Цісик…

 
Пісня як симбіоз віршового тексту і музики стала визначальною суттю вже традиційного літературно-мистецького фестивалю імені Квітки Цісик. Він щоосені приходить на Прикарпаття, в невеличке село Ліски під Коломиєю. Саме тут уперше побачив світ майбутній скрипаль-віртуоз Володимир Цісик – батько відомої американської співачки українського походження, котра зуміла відтворити голос неповторної душі нашого народу в українських піснях і принесла їм завдяки своєму справді неземному талантові славу на всіх земним просторах. Отож знову приймав учасників  ювілейного – вже десятого за рахунком фестивалю містично-загадковий Циганський горб, знаний у довколишній окрузі як місце з особливою енергетикою, зокрема сприятливою для творчості…
На відкритті святкового дійства запросили до слова поряд із представниками обласної, районної та сільської влади, духовенства і письменників – секретаря Національної спілки письменників України, головного редактора журналу «Перевал» Ярослава Ткачівського, котрий, вітаючи від керівництва НСПУ, з вболіванням говорив про українську пісню, та Євгена Барана, який повідомив про ініціативу очолюваної ним обласної організації НСПУ – наступного року, коли відзначатимемо 65-ліття від дня народження Квітки Цісик, заснувати і літературно-мистецьку премію її імені.
Було вручено відзнаки обласного і районного рівнів тим, хто з року в рік докладає зусиль для реалізації культурно-мистецького проекту, що став «родзинкою» не тільки Лісок, а й усього Коломийського району й Івано-Франківщини. Найчастіше ж із вдячністю згадували ім’я жителя цього села поета Ярослава Ясінського – зачинателя, незмінного організатора і сподвижника фестивалю ім. Квітки Цісик. Благословив святкове дійство і його учасників на добро й успіх правлячий архієрей Коломийсько-Косівської єпархії УПЦ КП Юліан Гатала, який означив мотив самовідданого служіння співачки українській пісні такими словами: «Там, за океаном, ген Квітки Цісик тужив за Україною».
Перед тим священнослужителі цієї конфесії і УГКЦ спільно взяли участь в урочистому відкритті й освяченні пам’ятної дошки митрополитові Андрею Шептицькому на фасаді будинку колишньої двокласної школи. Ця дошка, створена коломийським митцем Степаном Гайдуком, інформує, що тут у 1909 році гостював духовний провідник Греко-Католицької Церкви, і з’явилася вона поряд зі встановленою раніше, з якої дізнаємося, що в тому будинку жив і працював український педагог і просвітитель Онисим Кочій (1870-1927). Власне, до нього приїздив у гості, тут і переночував владика Андрей Шептицький, слово про якого виголосив декан отець-мітрат УГКЦ Василь Мельничук.
У цьому старому будинку після завершення його капітального ремонту відкриють музей з експозиціями краєзнавчого характеру – про родину Цісиків, яка проживала в Лісках, про того ж Онисима Кочія. Стоятиме на обійсті гарний пам’ятник Квітці Цісик (нині є погруддя), на спорудження його збирали пожертви і під час нинішнього фестивалю на Циганському горбі.
Відкрити літературну частину ювілейного мистецького фестивалю справедливо випала честь поетові-пісняреві, заслуженому працівникові культури України Ярославу Ткачівському, до речі, також цьогорічному ювілярові, котрий подарував для створюваного музею дев’ять збірників пісень і романсів на його вірші та свій новий аудіо компакт-диск «Пригадай собі волошки…». Місцеві жителі також мали нагоду побачити і почути «вживу» чимале гроно поетів і прозаїків – львів’ян Юлію Курташ-Карп і Марію Боєчко, Мирослава Лазарука (Чернівці), Василя Кузана (Закарпаття), прикарпатців Івана Гавриловича, Василя Бабія, Любомира Стринаглюка, Василя Мойсишина, Світлану Бреславську, Тетяну П’янкову, Василя Тулая, Олександра Букатюка, своїх земляків – Василя Рябого з Коломиї, Івана  Війтенка з Коршева та інших. Виступи літераторів чергувалися із запрошенням на сцену вокальних колективів і виконавців з Коломийського та сусідніх районів області, з Івано-Франківська, котрі співали пісні з репертуару Квітки Цісик і ті, котрим уже в наш час дали крила поети і композитори.
Літератори разом з аматорами сцени висловили представникам влади побажання щодо підтримки фестивалю і в майбутньому. За умови належної промоції фестиваль ім. Квітки Цісик цілком може підвищитися у своєму статусі – від обласного до всеукраїнського. Прекрасна квітка нашого народу цілком заслужила на це неабияким внеском у популяризацію пісенної творчості українців у всьому світі і, зрештою, й на самій своїй історичній Батьківщині. Підраховано, що записи україномовних пісень, які вона виконувала, прослухали два мільярди жителів планети.
 

Михайло ПОСІЧАНСЬКИЙ

№18 (206) 8 вересня 2017

 
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал